Bot herstellen via weefselprinter

Promovenda onderzocht tijdens haar promotieonderzoek een weefselprinttechniek voor het maken van doorbloede botimplantaten. Zij laat zien dat het mogelijk is om levende, functionele implantaten te maken voor de potentiële behandeling van botdefecten en kraakbeendefecten.
Weefselprinttechniek is een nieuwe benadering in regeneratieve geneeskunde dat cellen, vermengd met een hydrogel matrix, laag-voor-laag opbouwt tot een 3D structuur waarbij verschillende soorten cellen samen met verscheidene matrices geprint worden. Door poreuze structuren te printen worden de ingebedde cellen sneller voorzien van nutriënten in vitro en kunnen de bloedvaten in vivo makkelijker ingroeien. Door botvormde (stam)cellen te combineren met bloedvat (stam)cellen kunnen de constructen voor de implantatie geprevasculariseerd worden en hiermee wordt de tijd verminderd die nodig is voor bloedvatingroei.

Meer weten?

Wil je meer informatie over de inhoud van het dossier of in contact worden gebracht met de kennisaanbieder? Neem dan contact met ons op.

Contact

Terug naar overzicht »