Duurzaam herstel beton

Onderhoud is belangrijker dan ooit. Veel kunstwerken en gebouwen naderen het einde van hun ontwerplevensduur. Corrosie is een van mechanismen die degradatie van het beton veroorzaken. Kathodische bescherming kan een oplossing hiervoor zijn.
Wapeningsstaal wordt door beton(dekking) tegen corrosie beschermd. Schade aan beton kan optreden wanneer de betondekking zijn beschermende functie verliest. Bij schade is het mogelijk om nieuw beton aan te brengen als vervanging van het beschadigde beton, een zogenaamde traditionele betonreparatie. Een alternatieve methode is Kathodische Bescherming (KB), waarbij extern een elektrische stroom naar de wapening wordt aangebracht. Deze stroom beschermt de wapening tegen corrosie waardoor niet de gehele betondekking vervangen hoeft te worden. Onderhoud was in het verleden vooral technisch geori├źnteerd, gericht op het repareren van de zichtbare schade. We maken een transitie door waarin onderhoud meer en meer wordt beschouwd vanuit de prestaties die een constructie moet leveren over een periode. Daardoor worden ook bij betonreparaties de verwachtingen rondom aantoonbare beschikbaarheid van de constructie, hinder tijdens het onderhoud en levensduur beter. De betonreparatiesector zal hierop moeten inspringen, ook met technologische vernieuwing.

Meer weten?

Wil je meer informatie over de inhoud van het dossier of in contact worden gebracht met de kennisaanbieder? Neem dan contact met ons op.

Contact

Terug naar overzicht »