Energietransitie bij renovatie, naar de passief bouwen standaard?

Gebouwen zorgen voor 35% van het totale energiegebruik. Hiervan levert de woningvoorraad de grootste bijdrage. Renovatie biedt een enorm besparingspotentieel. Hoe ver kun je gaan? Voorbeeldprojecten tonen aan dat renovaties een factor 5 à 10 kunnen besparen op de energierekening.
Energiebesparing bij renovatie vraagt een eigen ontwikkeling die niet alleen vertrouwt op innovatie in de nieuwbouw. Op de studiedag leggen inleiders een kritische lat langs de huidige energieambities en presenteren zij renovatieprojecten met een hoge energiekwaliteit. De nadruk ligt op de betekenis van passief bouwen voor renovatie en met name op praktijkvoorbeelden.
Uit buitenlandse en inmiddels ook Nederlandse ervaringen blijkt dat het mogelijk is om gebouwen zodanig goed te isoleren en zoveel warmte terug te winnen dat er nauwelijks verwarming nodig is. De vraag is welke technieken beschikbaar zijn. Zullen de meerkosten opwegen tegen de energiekostenbesparing? Kunnen bewoners wel omgaan met moderne technieken en biedt renovatie volgens de passiefhuis-standaard voldoende comfort en een gezond binnenklimaat? Is de toeleveringsindustrie in Nederland er al klaar voor? Zijn opdrachtgevers enthousiast voor een hoge energie-ambitie?

Meer weten?

Wil je meer informatie over de inhoud van het dossier of in contact worden gebracht met de kennisaanbieder? Neem dan contact met ons op.

Contact

Terug naar overzicht »