Gebiedsontwikkeling: vaardigheden belangrijker dan kennis

Bij de partijen die betrokken zijn bij gebiedsontwikkeling leven nog behoorlijk wat misverstanden over ‘de ander’. Bijvoorbeeld een bestuurder die denkt dat een marktpartij wel even de onrendabele top van een investering zal betalen. Om een gebiedsontwikkeling succesvol te realiseren, is het essentieel om deze misvattingen over hoe dingen bij de andere partij werken uit de wereld te helpen.
Gebiedsontwikkeling zorgt dat er meer ruimtelijke kwaliteit kan worden gerealiseerd en tegelijkertijd geld kan worden bespaard. Overheid, markt en burgers worden er alledrie beter van.
Tegelijk is gebiedsontwikkeling erg complex door de integrale aanpak en het grote aantal betrokken partijen. Daarmee vraagt het veel van de gebiedsontwikkelaar. De goede gebiedsontwikkelaar maakt gebruik van een combinatie van klassieke sturing en netwerksturing. Of anders gezegd; horizontaal en verticaal sturen. “Je moet herkennen wat er in het netwerk speelt en daar dan weer op sturen. De gebiedsontwikkelaar is dus goed in het betrekken en betrokken houden van andere partijen maar durft tegelijk buttonen door te hakken.”

Meer weten?

Wil je meer informatie over de inhoud van het dossier of in contact worden gebracht met de kennisaanbieder? Neem dan contact met ons op.

Contact

Terug naar overzicht »