Innoveren in het Familiebedrijf

Het belang van innovatie voor de Nederlandse economie wordt breed gedragen. Familiebedrijven spelen hier een grote rol. Hoewel de specifieke bedrijfsvorm van het familiebedrijf veel voorkomt, is er nog relatief weinig onderzoek gedaan naar de kenmerken van innovatie voor deze bijzondere ondernemingsvorm. Er zijn echter goede redenen om aan te nemen dat innovatie in het familiebedrijf zijn eigen spelregels kent. Bijvoorbeeld, omdat het familiebedrijf anders omgaat met risico, meer gericht is op de lange termijn of omdat de emotionele binding van familieleden met het bestaande product het innovatieproces complexer maakt.
Er zijn niet alleen verschillen in innovatie tussen familiebedrijven en niet-familiebedrijven, maar ook tussen familiebedrijven onderling. Het ene bedrijf slaagt er tijdig in effectief te innoveren, terwijl het andere misschien struikelt in het vernieuwingsproces, omdat conflicten tussen verleden, heden en toekomst onoverbrugbaar blijken.

Meer weten?

Wil je meer informatie over de inhoud van het dossier of in contact worden gebracht met de kennisaanbieder? Neem dan contact met ons op.

Contact

Terug naar overzicht »