State-of-the-art bewaring tulpenbollen

Het project ‘State-of-the-Art’ is vorig jaar gestart. Het doel is tweeledig: demonstreren hoeveel energiebesparing mogelijk is bij de bewaring van tulpenbollen. En onderzoek en ontwikkeling om in de toekomst nog meer te kunnen besparen.
Met het ‘State-of-the-Art‘ systeem wordt de ventilatie gestuurd op basis van ethyleenmetingen en de circulatie wordt gereguleerd met een frequentieregelaar. Met de gegevens, die de klimaatcomputer heeft geregistreerd, kan men aan het einde van het bewaarseizoen analyseren welke energiebesparing is bereikt ten opzichte van het standaard bewaarsysteem. Bij de deelnemende bloembollenbedrijven werden aanzienlijke energiebesparingen gerealiseerd: 54 tot 56% op het totale energieverbruik.
Uit de analyse blijkt ook dat met een verdere verfijning van de regelingen een besparing van 56 tot 87% op het totale energiegebruik mogelijk was geweest. Dit wordt in een volgend bewaarseizoen nader onderzocht, evenals andere aspecten, zoals temperatuur en verbeteringen van de luchtverdeling over kisten en lagen en ethyleenproductie tussen de bollen.

Meer weten?

Wil je meer informatie over de inhoud van het dossier of in contact worden gebracht met de kennisaanbieder? Neem dan contact met ons op.

Contact

Terug naar overzicht »