Veranderende rouwrituelen

Tatoeages waarin de as van een gestorven geliefde verwerkt is, bermmonumenten, condoleanceregisters op internet: de uitvaart- en rouwcultuur in Nederland verandert. Onderzoekers beschrijven die veranderingen. Actuele veranderingen in de uitvaart- en rouwcultuur in Nederland, dat half oktober verscheen. In een samenleving die enerzijds ontkerkelijkt en waarin anderzijds het aantal mensen met een niet-christelijke religieuze achtergrond toeneemt, groeit de behoefte aan nieuwe, andere rituelen rondom de dood. Onderzoek naar die veranderende rituelen.
Rituele creativiteit. Actuele veranderingen in de uitvaart- en rouwcultuur in Nederland beschrijft die nieuwe rituelen en hun achtergrond. Aan de orde komen onder meer veranderende islamitische begrafenisrituelen, hoe om te gaan met de wens van iemand die zijn lichaam ter beschikking stelt van de wetenschap, digitale herinneringen aan vroeg gestorven kinderen, bermmonumenten, rituelen rondom asverstrooiing, stervensbegeleiding in het ziekenhuis en stille tochten.

Meer weten?

Wil je meer informatie over de inhoud van het dossier of in contact worden gebracht met de kennisaanbieder? Neem dan contact met ons op.

Contact

Terug naar overzicht »