Ontvochtiging van kassen

Ontvochtiging van kassen is een essentieel onderdeel van de klimaatregeling. Hoge luchtvochtigheid vergroot de kans op ziektes in het gewas wat ten koste gaat van de productie. De luchtvochtigheid rond de planten varieert omdat de temperatuurverdeling in een kas niet homogeen is. Vocht afvoeren in periodes dat er verwarmd wordt kost energie.
Verschillende methodes om een kas te ontvochtigen zijn onderling vergeleken op basis van kosten, praktische inpassing en energiegebruik. Ontvochtiging door ventilatie met buitenlucht in combinatie met warmteterugwinning blijkt de meest economische, praktische en energiezuinige manier van ontvochtigen. Ventileren op basis van natuurlijke convectie en wind is moeilijk te controleren en zorgt voor een heterogeen klimaat. Daarom is een systeem ontwikkeld waarmee de ventilatie mechanisch wordt geregeld en gelijkmatig over de kas wordt verdeeld. Met het systeem is het mogelijk de vochtigheid nauwkeurig te controleren op een energiezuinige manier waarbij het klimaat homogeen is.

Meer weten?

Wil je meer informatie over de inhoud van het dossier of in contact worden gebracht met de kennisaanbieder? Neem dan contact met ons op.

Contact

Terug naar overzicht »